Telefon 386 356 884
Velikost písma

Cesta k této kategorii: Úvodní stránka / AKTUALITY

Green Energy Tour 2022

Dva vybraní studenti z našich řad, Adam Větrovský (6. E) a František Jakub Sklář (2. A), se zúčastnili ve dnech 6. až 8. dubna akce pořádané společností ČEZ, Green Energy Tour 2022. Při ní spolu s dalšími studenty objížděli české elektrárny a vzdělávali se o energetice. 

První den jsme vyrazili přímo na centrálu ČEZ v Praze, kde jsme obdrželi přednášky o základech energetiky a o energetickém mixu přímo od zaměstnanců a zároveň jsme měli skvělou příležitost poznat, jak funguje dispečink celé sítě elektráren. Odpoledne jsme se vydali na Štěchovickou vodní elektrárnu, kde jsme se mohli podívat, jakým způsobem fungují vodní elektrárny ve Štěchovicích – středotlaká elektrárna na Vltavě a přečerpávací elektrárna nad městysem. Po seznámení se se samotnými zařízeními těchto elektráren jsme se šli podívat na nádrž té přečerpávací, která se nachází na vrchu Homole (zhruba 250 m vysoko), na níž jsou umístěny plovoucí fotovoltaické elektrárny. 

Druhý den jsme brzy ráno vyrazili na větrné elektrárny ve Věžnici. Obdrželi jsme nějaké informace o těchto dílech a měli jsme možnost si je pořádně zblízka prohlédnout – i zevnitř! Odpoledne jsme pak navštívili energetické centrum v Jindřichově Hradci, kde se nachází elektrárna na fytomasu (rostlinná biomasa). Důkladně jsme tu prozkoumali celý proces výroby elektřiny, od zpracování rostlin přes jejich pálení po samotný generátor. Později jsme se vydali do Hluboké nad Vltavou, kde jsme se při chvílích volna seznámili s dalšími studenty. Po večeři jsme se zúčastnili besedy o jaderné energetice, což byla jedna z nejzajímavějších částí celé exkurze. 

Třetí den jsme vyrazili do jaderné elektrárny Temelín. Zde byl pro nás přichystán zdaleka nejzajímavější program. Měli jsme jedinečnou možnost podívat se do různých částí elektrárny, například na generátor, a prošli jsme si velkou částí jejího areálu a zároveň jsme se s elektrárnou seznámili i po stránce teoretické. Nakonec nás čekal poslední oběd a kvíz, než jsme se všichni rozloučili a vydali domů. 

Rozhodně jsme se naučili spoustě novému a poznali jsme spoustu zajímavých lidí a zážitek to byl opravdu jedinečný. 

F. J. Sklář 

Sledujte nás #gymceska

Kontakty

Gymnázium, České Budějovice, Česká 64

Česká 142/64, 370 21 České Budějovice
IČO: 60075775
ID datové schránky: n3kevuz

telefon:386 356 884
fax:386 356 085

email: mailto:gc@gymceska.cz

Zobrazit všechny kontakty

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout