Telefon 386 356 884
Velikost písma

Cesta k této kategorii: Úvodní stránka / AKTUALITY / Školní rok 2023 - 2024

Juvenes Translatores 2023

Tak konečně! Další kolo mezinárodní překladatelské soutěže Juvenes Translatores pořádané Evropskou Unií bylo vyhlášeno.

A tak ve čtvrtek, 23.11.2023, zasedla pětice reprezentantů naší školy, aby předvedla své překladatelské vlohy. Katrin Partlová, Žaneta Žáková, Ondra Brož, Matouš Radimský a Ema Doskočilová vyrazili ve stopách našich bývalých a po právu v minulosti oceněných reprezentantů Alice Zikešové, Lukáše Bednáře a Magdalény Radimské. I letos se naši nominovaní studenti pustili do překladů s veškerým nasazením, aby obstáli v evropské konkurenci, tentokrát poprvé po sedmi letech.

Jak sami účastníci řekli:

 „Jsem velmi ráda, že jsem si mohla ověřit své překladatelské schopnosti a dovednosti. K tomuto způsobu práce s cizím jazykem se často nedostaneme, proto si myslím, že je to výborná příležitost rozšířit si znalost jak cizího, tak mateřského jazyka. Po prvotním přečtení se mi texty nezdály obtížné, ale při vlastním překladu jsem zjistila, že zachovat myšlenku autora a zároveň použít vhodná slova v mém rodném jazyce může být docela "oříšek".  Texty jsou konstruované tak, aby překladatele nachytali na všemožné jazykové obraty a fráze. Věřím, že jsme všichni nejen odvedli dobrou práci, ale i si soutěž užili.“ (Žanda)

„Jsem velmi ráda, že jsem se mohla soutěže zúčastnit. Vnímám to jako cennou zkušenost, jelikož s podobnými úkoly se v běžném školním dni nesetkáme. Myslím, že celkový text nebyl nikterak složitý na porozumění, nicméně se v něm samozřejmě vyskytovaly určité chytáky, s nimiž si mladý překladatel musel náležitě vyhrát, aby se vlivem překladu nevytratilo původní sdělení. Musím ale říct, že jsem od tohoto kola čekala mnohem zajímavější téma textu i zpracování.“ (Ema)

Držme jim, nám, palce a těšme se na výsledky.

O pocity se s námi podělili v tomto videu!

FotogaleriePřeskočit fotogalerii

Sledujte nás #gymceska

Kontakty

Gymnázium, České Budějovice, Česká 64

Česká 142/64, 370 21 České Budějovice
IČO: 60075775
ID datové schránky: n3kevuz

telefon:386 356 884
fax:386 356 085

email: mailto:gc@gymceska.cz

Zobrazit všechny kontakty

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout